Tietoa kestovaipoista

Kestovaippa on kestävä, pestävä ja uudelleen käytettävä vaippa. Käyttämällä kestovaippoja säästät niin rahaa kuin luontoakin. Kestovaippailun ei tarvitse olla elämäntapa, vaan niitä voi käyttää myös osa-aikaisesti: vaikkapa kotona kestoja ja kaupungilla liikkuessa kertakäyttövaippoja.

Kestovaippa muodostuu kahdesta osasta: kosteutta imevästä materiaalista sekä kosteuden pitävästä osasta. Imeviä osia ovat esimerkiksi sisävaippa, harso ja erilaiset imut, joko irtoimut tai vaippaan kiinteästi ommellut imut. Kosteuden pitävä osa on joko PUL-kankaasta ommeltu kuoriosa tai erityisesti vaippakäyttöön tarkoitetut villahousut.

Vaippatyypit

1. AIO eli all in one -vaippa:  Tässä vaipassa on kosteuden pitävä osa ja imuosa samassa paketissa. Vaippa on valmis käyttöön, se puetaan kuten kertakäyttövaippa, mutta heitetään käytön jälkeen roskiksen sijaan pyykkikoriin. Helppoa!

2. Taskuvaippa: Tässä vaippamallissa on kosteuden pitävän kankaan ja sisäkankaan muodostama tasku, johon sujautetaan tarvittava määrä imuja. Taskuvaipat ovat tänä päivänä suosituimpia kestovaippoja. Ne ovat helppokäyttöisiä ja istuvia, niihin voi lisätä sopivan määrän imua ja  erillisten osien ansiosta ne kuivuvat nopeasti narulla. Pienellä vauvalla imua tarvitaan vain vähän, mutta vauvan kasvaessa on yleensä myös imun määrää syytä lisätä. Usein paras ratkaisu on lisätä taskuun pieni imu nopeasti imevää materiaalia kuten puuvillafroteeta, zorbia tai mikrokuitua sekä isompi imu ns. hidasta imua. Hidas imu kuten bambu- tai hamppuimu imee kosteutta hitaammin, mutta pitää kosteuden hyvin sisällään. Nopea imu asetetaan taskuun lähemmas ihoa ja hidas imu kauemmas pepusta.

3. Sisävaippa + kuori: Sisävaippa on kokonaan imevää materiaalia ja usein paras ratkaisu vastasyntyneelle. Kokonaan imevää materiaalia oleva vaippa imee kosteutta enemmän kuin pelkät imut taskuvaipassa tai Aiossa. Sisävaipassa ei ole valmiina kosteussulkua, joten se tarvitsee päälleen pul-kuoren tai vaippavillahousut.

4. Harkkahousut kuivaksioppivalle: Nämä ovat kuin pikkuhousut, joissa on pieni määrä imua ja kosteuden pitävä osa. Harkkahousut eli harkkikset pitävät pienet pissavahingot. Kun harkkikset kastuvat vahingon sattuessa, lapsi oppii yhdistämään kosteuden vessahätään ja saattaa oppia nopeammin kuivaksi.

vaippahuolto

Nykyaikaisten pesukoneiden ansiosta vaippojen peseminen on vaivatonta. Likaisia vaippoja voi säilytttää esimerkiksi ämpärissä tai kangaskassissa. Käytön jälkeen imut irrotetaan taskuvapoista ja mahdolliset ulosteet kipataan tai huuhdotaan käsisuihkun avulla vessanpönttöön. Tarravaipoista kannattaa sulkea pesutarrat ennen pesua.

Pese vaipat 60 asteessa viimeistään kolmen vuorokauden kuluessa käytöstä. Mukaan voit laittaa muuta pyykkiä, kuten pyyhkeitä ja lakanoita. Pesuaineessa tulee olla alle 5 % saippuaa, ja sen tulee olla zeoliititonta, valkaisuaineetonta ja hajusteetonta. Huuhteluaine ei ole tarpeellista, mutta moni käyttää etikkaa saadakseen tuoksuttoman ja pehmeämmän lopputuloksen. Vaipat on hyvä pestä välillä 90 asteessa. Kestovaipoille suositellaan kuivatusta narulla, mutta useimmat imut ja sisävaipat kestävät myös rumpukuivauksen. Pul-kangas saattaa kärsiä jatkuvasta rumpukuivauksesta. Villaiset vaippahousut ja imut pestään käsin tai käsinpesuohjelmalla ja niitä hoidetaan lanoliinittamalla. Lanoliinia eli villanhoitoainetta löytyy esimerkiksi hyvinvarustelluista marketeista.

kestovaippojen hankkiminen

Hyvä kestovaippa on laadukas vaate, joka kestää lapselta toiselle. Niitä valmistetaan myös kotimaisena käsityönä. Alkuun kannattaa hankkia eri mallisia vaippoja, kunnes oma suosikki löytyy. Täyspäiväiseen kestottamiseen tarvitaan noin 25 vaippaa imuosineen. Käytettyjä kestovaippoja löytää helposti kirpputoreilta sekä netti- ja Facebook-kirppareilta. Näitä ovat esimerkiksi “Kestovaippayhdistyksen kirppis ja tuki”, “Kestovaipat ja kantovälineet kiertoon, (O)sta – (M)yy – (V)aihda”, “Kestovaippakirppis” sekä kestovaippailijoiden paikallisryhmät. Uusia kestovaippoja on saatavilla lastentarvikkeita myyvistä liikkeistä ja verkkokaupoista. Katso lista kotimaisista yrittäjistä yhteisöjäsenetsivulta.

Miksi valita kestovaipat?

Nyaikaiset kestovaipat ovat helppokäyttöisiä. Kestovaippojen käytössä suurin ero kertakäyttövaippoihin verrattuna on se, että ne pestään, eikä heitetä roskiin. Monet kestoilevat vanhemmat ovatkin sitä mieltä, että pyykinpesu on helpompaa, kuin ainainen vaippojen kantaminen kaupasta kotiin ja kotoa roskiin.

Ekologisuus: Kertakäyttövaippojen valmistus ja kuljetus kuluttaa paljon luonnonvaroja suhteessa vaipan käyttöikään. Vaippajäte muodostaa huomattavan osan kotitalousjätteestä.

Taloudellisuus: Kestovaippoja voi ostaa edullisesti käytettynä, niitä voi kierrättää lapselta toiselle ja myydä edelleen. Kestovaippojen kustannuksiin voi vaikuttaa itse monin tavoin.

Terveys: Kestovaipat sopivat monien vauvojen iholle kertakäyttöisiä paremmin ja ne vähentävät lapsen iholle tulevaa kemikaalikuormaa. Erityisen hengittäviä ovat luonnonkuiduista valmistetut vaipat. Kokeilemalla löydät omalle lapsellesi sopivimmat materiaalit.

Lisätietoja kestovaipoista

Lisätietoja ja apua kestovaippojen valintaan sinulle antaa Kestovaippayhdistyksen tukihenkilöt sekä kestovaippalainaamot.